【中希双语】Μαγειρική στο Πανεπιστήμιο 大学里的烟火 


Ως ένας από τους δέκα κορυφαίους διάσημους δεξιοτέχνες μαγειρικής στην πόλη Chaozhou, ο Chen Junsheng γνωρίζει από καρδιάς αμέτρητα κλασικά πιάτα.


Το “Jade Pillow Cabbage” είναι ένα αντιπροσωπευτικό πιάτο της κουζίνας Chaozhou. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο, βγάζουμε τα νεαρά φύλλα, τα πλένουμε και τα ασπρίζουμε σε βραστό νερό. Κόβουμε τις γαρίδες, το άπαχο κρέας, το λευκό κρέας και μαριναρισμένο αρωματικό κρέας σε μικρά κομμάτια ομοιόμορφα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν. Προσθέστε το ψιλοκομμένο ζαμπόν, το ραφιναρισμένο αλάτι, το γλουταμινικό νάτριο και το πιπέρι και ανακατέψτε ομοιόμορφα για να γίνει η γέμιση, και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει. Γεμίζουμε τα φύλλα λάχανου και τυλίγουμε σε σχήμα μαξιλαριού μήκους περίπου 4 εκ., τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές, προσθέτουμε τα υλικά των καρυκευμάτων, σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, αφαιρούμε από το τηγάνι και σερβίρουμε σε πιατέλα.


Σε σύγκριση με το παραδοσιακό μοντέλο δασκάλου-μαθητευόμενου, η διδασκαλία μαγειρικής στα πανεπιστήμια όχι μόνο μεταδίδει τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες στους μαθητές, αλλά παρέχει επίσης στους μαθητές βαθιά πολιτιστική συσσώρευση και μια ευρεία πλατφόρμα για την ανάπτυξη της απασχόλησής τους μετά την αποφοίτησή τους δίνοντας τους περισσότερες δυνατότητες. Ο παλιός καθοδηγεί το νέο, ο δάσκαλος τον μαθητευόμενο. Η φιγούρα του Chen Junsheng που διδάσκει μαθητές στο σχολείο είναι αληθινή μάρτυρας της κληρονομιάς και της ανάπτυξης της κουζίνας Chaozhou.

作为潮州市十大烹饪名师之一,无数经典名菜,陈俊生熟记于心。


“玉枕白菜”,潮州菜粗菜细作的代表菜式。白菜去掉外瓣,取出嫩叶,洗净用滚水焯熟,把虾肉、瘦肉、白肉、湿香均匀切幼粒,用中火炒熟。加人火腿末、精盐、味精、胡椒粉炒匀为馅料,摊凉待用。包成长约4厘米的枕包状,用文火煎至两面呈浅金黄色,加入调味配料,焖10分钟,出锅装盘。

相比较传统的师带徒模式,大学里的烹饪教学,不仅向学生们传授了必要的理论知识和实践技能,更能以厚重的文化积淀和广阔的平台,为学生们毕业后的就业发展提供更多可能性。老带新、师带徒。陈俊生在学校里为学生传道授业的身影,正是潮菜传承发展的一个真实见证。