【中希双语】Τι σπίθες θα δημιουργήσει το παραδοσιακό καντονέζικο κέντημα και το στυλ κινουμένων σχεδίων; 传统广绣与动漫风会擦出怎样的火花?《月下穿针》告诉你


Το “Qixi” είναι ένα από τα πιο ρομαντικά παραδοσιακά φεστιβάλ στην Κίνα. Στην πραγματικότητα, το “Qixi” δεν σχετίζεται μόνο με την αγάπη. Την ημέρα αυτή, το πιο συνηθισμένο λαϊκό έθιμο είναι ότι τα κορίτσια τοποθετούν εποχιακά πεπόνια και φρούτα μπροστά στο λαμπερό φεγγάρι τη νύχτα, προσεύχονται για επιδεξιότητα και ταυτόχρονα να συναντήσουν το γάμο νωρίς.

Την παραμονή του φεστιβάλ «Qixi» φέτος, ο Tan Zhanpeng, ο κληρονόμος του καντονέζικου κεντήματος, σχεδίασε ειδικά ένα νέο έργο «Περνώντας μια βελόνα κάτω από το φεγγάρι», το οποίο τράβηξε την προσοχή του κόσμου. Αυτό το έργο αλλάζει τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού καντονέζικου κεντήματος και δείχνει μια εικόνα ενός κοριτσιού που περνάει μια βελόνα στο λαμπερό φεγγάρι σε στυλ κινουμένων σχεδίων. Η κοπέλα ήταν ντυμένη στα μπλε, με μια φουρκέτα σε σχήμα φοίνικα στο κεφάλι της. Μπροστά της ένα στρογγυλό φεγγάρι ήταν εξαιρετικά λαμπερό. Ο Tan Zhanpeng πιστεύει ότι το κέντημα καντονέζικου στυλ πρέπει να τραβήξει την προσοχή των νέων, ώστε να έχει την ευκαιρία να εφαρμοστεί σε περισσότερες σκηνές ζωής στο μέλλον.


“七夕”是中国最具浪漫色彩的传统节日之一。实际上,与“七夕”相关的不只是爱情。它又称“乞巧节”,这一天,民间最常见的习俗就是女孩们在晚上对着明月摆上时令瓜果,诚心拜祭,乞求心灵手巧,同时早遇良缘。

今年“七夕”前夕,广绣省级代表性传承人谭展鹏特别设计了一幅新作《月下穿针》,吸引了人们的关注。该作品一改传统广绣特色,以动漫画风展现出一名少女对着明月穿针乞巧的画面。少女身着一袭蓝衣,头戴凤形发簪,她的前方,一轮上弦月分外明亮。