【中希双语】Γιατί συγκεντρώνονται πολυεθνικοί γίγαντες στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου; 跨国巨头缘何集聚大湾区?


Στις 8 Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Επενδυτική Διάσκεψη 2023 της ευρύτερης περιοχής του κόλπου Guangdong-Hong Kong-Macao άνοιξε στο Guangzhou. Αυτό το παγκόσμιο επενδυτικό συνέδριο προσέλκυσε τη συμμετοχή περισσότερων από 120 ξένων εταιρειών από περισσότερες από 20 χώρες και περιοχές. Οι πολυεθνικοί κολοσσοί ήρθαν ο ένας μετά τον άλλον και τα επενδυτικά σχέδια το ένα μετά το άλλο.


Γιατί συγκεντρώνονται πολυεθνικοί γίγαντες στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου; Ποιο είναι ακριβώς το ελκυστικό της ευρύτερης περιοχής του κόλπου; Ας ακούσουμε τι έχουν να πουν τρία στελέχη πολυεθνικών κολοσσών.

11月8日,2023粤港澳大湾区全球招商大会在广州开幕。本次全球招商大会吸引20多个国家及地区的120多家境外企业参与,跨国巨头接踵而来、投资项目纷沓而至。

跨国巨头缘何集聚大湾区?大湾区究竟有什么吸引力?一起来听听3位跨国巨头高管怎么说。


嘉士伯集团CEO雅各布:

在佛山建先进酿酒厂,看好大湾区消费潜力

Jakob, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Carlsberg:


Φτιάξτε ένα προηγμένο ζυθοποιείο στο Foshan και να είστε αισιόδοξοι για τις δυνατότητες κατανάλωσης της ευρύτερης περιοχής του κόλπου.


Στις 8 Νοεμβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Carlsberg, Jacob Aarup-Andersen, παρακολούθησε την Διάσκεψη Παγκόσμιων Επενδύσεων 2023 της ευρύτερης περιοχής του κόλπου Guangdong-Hong Kong-Macao ως εκπρόσωπος και προσκεκλημένος ομιλητής επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Ο Jacob είπε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με τη συνολική συνεργασία και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου Guangdong-Hong Kong-Macao και θα συνεχίσει να επενδύει εδώ.


Το 2021, η Carlsberg υπέγραψε επενδυτική συμφωνία για το Οινοποιείο Foshan. Εκτός από την εκπλήρωση της επενδυτικής συμφωνίας όπως είχε προγραμματιστεί, η εταιρεία ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία να επενδύσει σχεδόν 500 εκατομμύρια yuan. Η συνολική επένδυση του έργου έφτασε τα 3 δισεκατομμύρια yuan, εκ των οποίων οι επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων ήταν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια yuan.


«Στο Foshan, χτίζουμε μια ζυθοποιία παγκόσμιας κλάσης που όχι μόνο διαθέτει τον καλύτερο εξοπλισμό και διαδικασίες, αλλά διαθέτει επίσης το πρώτο μεγάλης κλίμακας κέντρο Ε&Α της Carlsberg εκτός Ευρώπης, το οποίο θα γίνει σημαντικός κόμβος για την Ε&Α μας σε όλη την Ασία», είπε ο Jacob. Το εργοστάσιο Foshan σηματοδοτεί τη μακροπρόθεσμη δέσμευση και τη συνεχή επένδυση της εταιρείας στο Guangdong.


Αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου ως Διευθύνων Σύμβουλος της Carlsberg. Ο Jacob είναι επίσης πολύ αισιόδοξος για τις καταναλωτικές δυνατότητες αυτής της περιοχής. “Η ευρύτερη περιοχή του κόλπου είναι ένα εξαιρετικό μέρος με ευνοϊκή δημογραφική δομή και ισχυρά πρότυπα κατανάλωσης. Είμαστε σίγουροι για την ανάπτυξη εδώ.”

11月8日,嘉士伯集团首席执行官雅各布(Jacob Aarup-Andersen)作为外资企业代表和发言嘉宾出席2023粤港澳大湾区全球招商大会。雅各布表示,对粤港澳大湾区的整体合作和营商环境都感到非常满意,将继续在这里投资。

2021年,嘉士伯签署了佛山酒厂的投资协议,公司在如期履行投资协议外,还主动追加了近5亿元人民币的投资,项目总投资达30亿元,其中,固定资产投资约15亿元。

“在佛山,我们正在建设一个世界一流的酿酒厂,它不仅拥有最好的设备和工艺,也拥有嘉士伯在欧洲以外的首个大型研发中心,将成为我们在整个亚洲进行研发的重要枢纽。”雅各布表示,佛山工厂标志着公司对广东的长期承诺和持续投资。

首次以嘉士伯CEO身份到访大湾区,对于这片热土的消费潜力,雅各布也非常看好。“大湾区是一个人口结构有利、消费模式强劲的好地方,我们对这里的发展充满信心。”

辉瑞中国区总裁彭振科:

部分创新药物在大湾区上市的时间与欧美地区实现了同步

Peng Zhenke, Πρόεδρος της Pfizer China:


Ο χρόνος κυκλοφορίας ορισμένων καινοτόμων φαρμάκων στην περιοχή της ευρύτερης περιοχής του κόλπου είναι συγχρονισμένος με αυτόν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


“Η Pfizer εισήλθε στην Κίνα το 1989. Έχουμε επικεντρωθεί ενεργά σε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και ελπίζουμε ότι τα καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα μας θα κυκλοφορήσουν στην Κίνα το συντομότερο δυνατό.”


Ο Jean-Christophe Pointeau, πρόεδρος της Pfizer China, δήλωσε ότι επωφελούμενοι από τη συνεργασία μεταξύ Guangdong, Hong Kong και Macao είναι πολύ ενθουσιασμένος με την πολιτική «first-in-first-out» της περιοχής του κόλπου και την κυκλοφορία ορισμένων καινοτόμων φαρμάκων στην περιοχή ταυτόχρονα με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Ο Peng Zhenke επεσήμανε ότι η κατασκευή της ευρύτερης περιοχής του κόλπου Guangdong-Hong Kong-Macao είναι μια καλή ευκαιρία για την Pfizer. Υπάρχουν εξαιρετικά πανεπιστήμια, ακαδημαϊκοί και ειδικοί, μεγάλα νοσοκομεία, ψηφιακή τεχνολογία και υποστήριξη πολιτικής εδώ. Ο Peng Zhenke είπε ότι η Pfizer θα προσπαθήσει επίσης να δημιουργήσει ένα ιατρικό οικοσύστημα στην Κίνα, θα συνεργαστεί με τοπικές εταιρείες για να καινοτομήσει και θα φέρει ψηφιακές και έξυπνες καινοτόμες λύσεις σε γιατρούς και ασθενείς μέσω του Pfizer Smart Medical Innovation Center.

“辉瑞从1989年进入中国,我们积极关注未被满足的医疗需求,希望我们的创新药物产品都能尽快在中国推出。”辉瑞中国区总裁彭振科(Jean-Christophe Pointeau)表示,受益于粤港澳大湾区“先行先试”政策,部分创新药物在大湾区上市的时间与欧美地区实现了同步,令他非常振奋。

彭振科指出,粤港澳大湾区建设对辉瑞来说是一个很好的机会,这里有优秀的高校、院士专家、大型医院、数字技术和政策支持。彭振科表示,辉瑞还将致力在中国创建一个医疗生态圈,携手本土企业共同创新,并通过辉瑞智慧医疗创新中心,为医生、患者带来数字化、智慧化创新解决方案。

百事公司大中华区CEO谢长安:

广东打造创新高地,坚定企业发展信心

Xie Changan, Διευθύνων Σύμβουλος της PepsiCo Greater China:


Το Guangdong δημιουργεί μια περιοχή υψηλής καινοτομίας και ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Τα τελευταία χρόνια, ολόκληρη η περιοχή του κόλπου Guangdong-Hong Kong-Macao, ειδικά το Guangdong, χτίζει ένα καινοτόμο υψηλό επίπεδο για τη παραγωγή και κατασκευή, γεγονός που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της PepsiCo για την ανάπτυξη.


Τα τελευταία χρόνια, η ευρύτερη περιοχή του κόλπου έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση και την αναπλήρωση της αλυσίδας της βιομηχανίας τροφίμων. Ο Xie Changan, Διευθύνων Σύμβουλος της PepsiCo Greater China, υπενθύμισε ότι από τότε που παρήχθη το πρώτο κουτάκι Pepsi-Cola στο Shenzhen το 1981, έχουν περάσει 42 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η Pepsi στο Guangdong. “Το 2022, η PepsiCo θα αυξήσει τις επενδύσεις στη βάση παραγωγής ποτών στο Guangzhou και θα επεκτείνει την παραγωγή. Η επιχείρηση τροφίμων επιταχύνει επίσης τη διάστασή της στο Guangdong, χτίζοντας μια παραγωγική βάση στο Foshan με συνολική επένδυση άνω των 700 εκατομμυρίων yuan στην πρώτη και την δεύτερη φάση. Εμβαθύνουμε επίσης τον κλάδο μας στο Guangdong. Κάποια μεταγενέστερη συνεργασία περιλαμβάνει αλληλεπιδράσεις με τους καταναλωτές.”

过去这几年,整个粤港澳大湾区,尤其是广东一直在打造生产制造的创新高地,这让百事坚定了发展的信心。

近年来,大湾区在食品产业链的强链补链方面下了很多功夫。百事公司大中华区CEO谢长安回忆,自1981年第一罐百事可乐在深圳生产以来,百事在广东落地已42年了。“2022年,百事对广州的饮料生产基地增资扩产,食品业务也在广东加速布局,在佛山建造一二期加起来逾7亿元投资的生产基地。我们也一直在深化在广东的产业上下游的一些合作,包括跟消费者的互动等。”