【中英希三语】二十四节气:大寒 Major Cold Μεγάλο Κρύο


大寒是二十四节气中的最后一个节气,寒气逆极,周而待始。

北方田间已开始积肥堆肥,南方也已开始除草防冻,为即将到来的春天做好准备

冬三月是生机潜藏、万物蛰藏的时节,阴阳消长也相当缓慢,经过“冬藏”此时人体阳气已处于逐渐升发的状态,可以适当吃一些萝卜、韭菜、姜蒜等辛甘发散的食物,以逐渐顺应阳气的变化。

大寒导引式以足太阴经筋的导引为主。


足太阴经筋起于足大趾内侧端,结于内踝,向上沿腿内前侧,结于股骨前,聚集于阴部,上沿腹内,结于肋骨,散布于胸中。

吸气时,两手前平举,呼气时,左脚后退一步,两手下落;

吸气时,两手握固,足大趾抓地,后仰抬头,从而形成对足太阴经筋的伸展牵拉,呼气时,放松回正。

可根据自身情况左右重复多次。

在精神调养方面,应安心养性、怡神敛气,保持心境平和,迎接新春的到来。

Major Cold

Major cold is the last solar term in the traditional 24 solar terms. The cold is at its extreme and the whole year is ready to begin again.

Farmers in the north compost while those in the south weed for the upcoming spring.

Everything hides and stores in the three months of winter. The waxing and waning of yin and yang is also slow. After a long time of storing, yang qi is about to grow, so we can eat some pungent and sweet food like turnips, Chinese chives, scallions and garlics to assist yang.

The exercise of Major Cold stretches the foot-Taiyin meridian sinew.

This meridian sinew originates from the inner side of the great toe, connects to the inner ankle, ascends along the anteromedial side of the leg, ties to the thigh, connects to the perineum, knots with the ribs up along the abdomen, and disperses through the chest.

Breathe in, and raise your hands forward. Breathe out, take a step back with your left foot and put down your hands.

Breathe in, make fists with the thumb under the other four fingers, make your great toes grip the ground, raise your head and lean back to stretch.

Breathe out, relax and take back your left foot.

Repeat several times left and right according to your own conditions.

During this time, it is suitable to stay calm to cultivate your spirit and welcome the next spring.

Μεγάλο Κρύο

Το Μεγάλο Κρύο είναι η τελευταία από τις 24 παραδοσιακές ηλιακές περιόδους. Το κρύο είναι στο απόγειό του και ο κύκλος της χρονιάς είναι έτοιμος να ξαναρχίσει.

Οι αγρότες στο βορρά λιπαίνουν το έδαφος ενώ οι αγρότες στο νότο ξεριζώνουν για την επερχόμενη άνοιξη.

Όλα κρύβονται και αποθηκεύονται στους τρεις μήνες του χειμώνα. Η αυξομείωση του Γιν και του Γιανγκ είναι εξίσου αργή. Μετά από πολύ καιρό σώρευσης, το Γιανγκ ετοιμάζεται να αναπτυχθεί, οπότε μπορούμε να φάμε πικάντικα και γλυκά φαγητά, όπως γογγύλια, κινέζικο σχοινόπρασο, κρεμμύδια και σκόρδα, προκειμένου να βοηθήσουμε το Γιανγκ.

Η άσκηση για το Μεγάλο Κρύο τεντώνει το μεσημβρινό-τένοντα [της σπλήνας] στο πόδι Ταϊγίν (Taiyin). Ξεκινά από την εσωτερική μεριά του μεγάλου δαχτύλου, συνδέεται με την εσωτερική μεριά του αστραγάλου, ανεβαίνει από την εμπρόσθια-μέση πλευρά του ποδιού, περνά τον μηρό, συνδέεται με το περίνεο, περνά από την κοιλιακή χώρα και τα πλευρά και διαχέεται στο στέρνο.

Εισπνεύστε και σηκώστε τα χέρια σας προς τα εμπρός. Εκπνεύστε, κάντε ένα βήμα πίσω με το αριστερό σας πόδι και κατεβάστε τα χέρια σας.

Εισπνεύστε, κάντε γροθιές με τον αντίχειρα κάτω από τα άλλα τέσσερα δάχτυλα. Γραπώστε το έδαφος με τα δάχτυλα των ποδιών σας, σηκώστε το κεφάλι σας και γείρετε προς τα πίσω για να τεντωθείτε.

Εκπνεύστε, χαλαρώστε και φέρτε πίσω το αριστερό σας πόδι.

Επαναλάβετε αριστερά και δεξιά όσες φορές σας είναι απαραίτητο.

Σε αυτό το διάστημα, είναι καλό να παραμένουμε γαλήνιοι για να καλλιεργήσουμε το πνεύμα και να καλωσορίσουμε την επόμενη άνοιξη.