【中希双语】Αναβίωσαν την παλαιότερη “κοινοπραξία Κίνας-Εξωτερικού” 他们让最早的“中外合资”重焕光彩


Σε σύγκριση με τα βρετανικά ρολόγια και τα ρολόγια Suzhou, η αποκατάσταση των καντονέζικων ρολογιών δεν είναι εύκολη. Ο Wang Jin, ένας επισκευαστής ρολογιών στην Απαγορευμένη Πόλη, πιστεύει ότι τα αρχαία ρολόγια είναι μηχανικά παιχνίδια υψηλών προδιαγραφών για τον αυτοκράτορα και ο σχεδιασμός ρολογιών καντονέζικου στυλ καλύπτει τις ανάγκες της βασιλικής οικογένειας. Επομένως, έχει πολλές λειτουργίες απόδοσης και είναι σχετικά πιο δύσκολο να επισκευαστεί. Είτε πρόκειται για ρολόγια καντονέζικου στυλ που συλλέγονται από το Μουσείο του Παλατιού είτε για ρολόγια καντονέζικου στυλ που βλέπουμε σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, η κατασκευή τους είναι συχνά πολύ καλή, ειδικά οι λειτουργίες απόδοσης είναι πολύ περίπλοκες και μερικά από αυτά δεν είναι κατώτερα από τα βρετανικά ρολόγια.

Ο Wang Jin είπε: “Κάθε φορά που εκτιμώ ένα κομμάτι ρολογιού καντονέζικου στυλ, νιώθω την αίσθηση της πρώτης “κοινοπραξίας Κίνας-Εξωτερικού “. Τα περισσότερα χρονομετρικά μέρη των ρολογιών καντονέζικου στυλ χρησιμοποιούν πιο ώριμη ξένη τεχνολογία, αλλά οι λειτουργίες απόδοσης προέρχονται από τοπικά σχέδια. Συχνά βλέπουμε ορισμένες λειτουργίες απόδοσης που ανταποκρίνονται περισσότερο σε παραδοσιακές κινεζικές λέξεις για εορτασμό γενεθλίων. Τα ρολόγια του εξωτερικού είναι μεγαλύτερα και μιλώντας σχετικά, οι λειτουργίες απόδοσης δεν είναι τόσο περίπλοκες όσο τα ρολόγια καντονέζικου στυλ.”


与英国钟表、苏钟等相比,广钟的修复难度并不小。故宫钟表修复师王津认为,古钟表是皇帝的高级机械玩具,广钟的设计迎合了皇家的需要,所以它的表演功能设置了很多,修起来相对更麻烦。不管是故宫博物院收藏的广钟,还是各地博物馆我们看到的广钟,它们的做工往往非常精细,特别是表演功能非常复杂,有的不在英国钟之下。

王津表示,“每次欣赏一件广钟作品,都能体会到最早的“中外合资”的感觉,绝大部分广钟的计时部分采用的是外国比较成熟的工艺,但是它的表演功能更多出自本地设计。我们往往能看到一些表演功能比较迎合中国的传统理念,比如祝寿的吉祥语等。外国的钟表个头更大一些,相对来说,表演功能倒没有广钟这么复杂。”