【中希双语】Γεννήθηκε για εξαγωγή πριν από τριακόσια χρόνια και εκπροσώπησε το Guangdong Design 三百年前它为外销而生,代言广东设计


Στα τέλη του 17ου αιώνα, το “κινέζικο στυλ” ξεκίνησε στην Ευρώπη και ένας μεγάλος αριθμός κινέζικης πορσελάνης ζωγραφισμένης με εμβλήματα Ευρωπαίων και Αμερικανών ατόμων, οικογενειών, ενώσεων, εταιρειών ή πόλεων ήταν δημοφιλής στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι πολύχρωμοι πίνακες του Lingnan έγιναν επίσης διάσημοι στο εξωτερικό εκείνη την εποχή, και ονομάστηκαν “Canton design” (που σημαίνει σχέδιο Guangdong) από τους Δυτικούς και κάποτε έγιναν συνώνυμοι με το Made in Guangdong και την κινέζική κουλτούρα.

Πολλά χρόνια αργότερα, ένα οικόσημο πορσελάνης με μοτίβα λουλουδιών σε καντονέζικο στιλ και ζωγραφισμένο με χρυσά χρώματα της δυναστείας Qing επέστρεψε στο Guangzhou από την Ευρώπη και μπήκε στην συλλογή του κτιρίου Zhenhai του Μουσείου Guangzhou. Είναι το μόνο σωζόμενο οικόσημο πορσελάνης με αυθεντική παραγγελία σημειωμένη στα κινέζικα, λέγοντας στο κοινό πώς η δεξιοτεχνία Lingnan, που αντιπροσωπεύεται από καντονέζικη ζωγραφική, επωμίστηκε την αποστολή του “πρεσβευτή για την πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ Κίνας και ξένων χωρών”.


17世纪末,欧洲掀起“中国风”,大量绘有欧美个人、家族、社团、公司或城市纹章图案的中国瓷器,风行欧洲大陆,盛极一时。岭南的广彩也在此时扬名海外,被西方人命名为“Canton design”(意即广东设计),一度成为广东制造、中国文化的代名词。

多年以后,其中一件清雍正广彩描金纹章折枝花卉纹盘又从欧洲回到广州,藏于广州博物馆镇海楼。它是目前存世的唯一一件拥有中文标注原始订单的纹章瓷,向公众述说着以广彩为代表的岭南工艺如何担负起“中外文化交流使者”使命的往事。