【中英希三语】二十四节气:秋分 Autumn Equinox  Φθινοπωρινή ισημερία


秋分是秋三月的中分点,这一天太阳直射赤道,昼夜均而寒暑平。

秋分后我国大部分地区已经进入凉爽的秋季,天朗气清,蟹肥菊黄。

秋分过后,自然界的阳气由疏泄趋向收敛,养生应遵循阴阳平衡的规律进行调整。饮食上宜润肺生津、养阴清燥,起居上早睡以顺应阴精的收藏,早起则顺应阳气的舒长。


秋分导引式是以足阳明经筋的导引为主。

足阳明经筋起于第二、三、四趾,结于足背,上走腿外前侧,经腹部、胸部、颈部往上分布于口旁、鼻旁。

吸气时,两臂自体前上举,双手掩耳,往左转身,后仰。从而形成对足阳明经筋的伸展牵拉。

呼气时,身体回正,两手松开,自两侧下落。

可根据自身情况左右重复多次。

秋季宜适当运动,情志安定,切忌伤感忧虑,以适应秋天的容平之气。

Autumn Equinox

Autumn Equinox is the mid-point of autumn. On this day, the sun is right above the equator, and the day and night are of equal length.

It is getting cooler in most parts of China; we can enjoy a pleasant weather with delicious crabs and beautiful chrysanthemums.

After this day, yang qi gradually astringes, so we should adjust our daily life in accordance with the change of yin and yang. For example, we can eat food that moistens the lung and clears dryness. We should also go to bed early to nourish yin and get up early to raise yang.

The exercise of Autumn Equinox stretches the foot-Yangming meridian sinew.

It originates from the second, third and fourth toes, connects to the dorsum of feet, goes up along the outer front of the legs, passes through the abdomen, chest, and neck, and distributes upward to the side of the mouth and nose.

When you inhale, raise your arms, and cover your ears with your hands. Turn left and lean back to stretch.

When you exhale, turn your body back and put down your hands.

Repeat several times according to your own conditions.

It is recommended to keep away from feeling sentimental and anxious. Stay calm and take moderate exercise in autumn.

Φθινοπωρινή ισημερία

Η Φθινοπωρινή Ισημερία αποτελεί τη μέση ακριβώς του φθινοπώρου. Τη μέρα αυτή, ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό, οπότε η μέρα και η νύχτα έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια.

Ο καιρός δροσίζει στα περισσότερα μέρη της Κίνας, και μπορούμε να απολαύσουμε έναν ευχάριστο καιρό με πεντανόστιμο καβούρι και όμορφα χρυσάνθεμα.

Μετά τη μέρα αυτή, η ενέργεια του Γιανγκ γίνεται στυφή, οπότε καλό θα ήταν να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας ανάλογα με τις αλλαγές του Γιν και του Γιανγκ. Για παράδειγμα, μπορούμε να τρώμε φαγητά που ενυδατώνουν τους πνεύμονες και καταπολεμούν την ξηρότητα. Επίσης καλό θα ήταν να κοιμόμαστε νωρίς για να θρέψουμε το Γιν και να ξυπνάμε νωρίς για να ενισχύσουμε το Γιανγκ.

Η άσκηση για τη Φθινοπωρινή Ισημερία τεντώνει τον μεσημβρινό-τένοντα [του στομάχου] στο πόδι, Γιάνγκμινγκ (Yangming). Ξεκινά από το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο δάχτυλο του ποδιού, συνδέεται με το μετατάρσιο, ανεβαίνει από την εξωτερική πλευρά των ποδιών, περνά από την κοιλιακή χώρα, το στέρνο και τον λαιμό και διαχέεται προς τα πάνω, στο πλάι του στόματος και της μύτης.

Καθώς εισπνέετε, σηκώστε τα χέρια σας και καλύψτε τα αυτιά σας με τα χέρια. Στραφείτε αριστερά και τεντωθείτε προς τα πίσω.

Καθώς εκπνέετε, επαναφέρετε το σώμα σας και κατεβάστε τα χέρια σας.

Επαναλάβετε όσες φορές σας είναι απαραίτητο.

Συνιστάται να αποφεύγουμε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι και αγχωμένοι. Διατηρηθείτε χαλαροί και κάντε ήπια γυμναστική το φθινόπωρο.