【中希双语】Τι είδους καβούρι Nansha μπορεί να πουληθεί μόνο του για χιλιάδες yuan; 什么样的南沙青蟹一只能卖上上千元?


Ο Chen Xiaoqing, ο επικεφαλής σκηνοθέτης του “Taste of China”, περιέγραψε κάποτε τη σκηνή της κατανάλωσης καβουριών στη Nansha, στο Guangzhou σε ενα επεισόδιο – τη στιγμή που μιλούσε, ο κύριος Guo έφερε ένα μεγάλο μπολ με καβούρια και είπε ότι αυτό είναι το πιο συνηθισμένο καβούρι σε υφάλμυρο νερό , “Το ίδιο είδος καβούρι έχει εντελώς διαφορετική γεύση και όνομα σε κάθε εποχή.

Μόλις αναπτύχθηκε και ονομάστηκε καβούρι Yanzi, και μετά ονομάστηκε καβούρι με βαρύ κέλυφος και καβούρι με μαλακό κέλυφος. Τώρα είναι που ονομάζεται καβούρι του νερού, και σε λίγο θα είναι αυτό που βλέπεις τώρα. Ένα κοινό κρέας καβουριού». Με αυτά τα λόγια, ο κύριος Guo πήρε ένα καλαμάκι, ξεσκέπασε την κοιλιά του καβουριού, έβαλε το καλαμάκι και μου το έδωσε. Ήταν γεμάτο νόστιμο χυμό.


Αυτό αναφέρεται στα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης των καβουριών Nansha. Μεταξύ αυτών, τα καβούρια βουτύρου μπορούν να πουληθούν για χιλιάδες yuan. Αν και το καλό νερό παράγει καλά καβούρια, πριν από το 2019, το μοντέλο εκτροφής καβουριών ήταν εκτεταμένο, με καλή φήμη αλλά όχι καλή μάρκα. Η τοπική κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία της κατασκευής του Σύγχρονου Αγροτικού Βιομηχανικού Πάρκου του Guangdong και συγκέντρωσε κεφάλαια για την κατασκευή του Βιομηχανικού Πάρκου Αλιείας στην περιοχή Nansha, Guangzhou, το οποίο ξεκίνησε τη διαδικασία αλλαγής της αξίας των καβουριών στη Nansha. Σήμερα, το μέσο ετήσιο εισόδημα των ντόπιων αγροτών φτάνει σχεδόν τα 200.000 yuan, που είναι μια πραγματικά καλή αύξηση.

《舌尖上的中国》总导演陈晓卿曾在专栏中这样描述在广州南沙吃蟹的场景——正说着,老郭端来一大盆蟹子,介绍说,这就是咸淡水里最最常见的青蟹,“同一种蟹,每个季节味道完全不一样,名字也不一样。刚刚发育它叫奄仔蟹,之后又叫重壳蟹、软壳蟹,现在它叫水蟹,再过段时间就是你们常见的肉蟹、膏蟹了”。说着,老郭拿了一根吸管,揭开螃蟹的脐部,插进吸管,递到我面前。一口气下去,全是鲜美的汁液。

这说的就是南沙青蟹不同的生长阶段,分为奄仔蟹、膏蟹、黄油蟹,其中黄油蟹一只能卖上千元。尽管好水出好蟹,但在2019年以前,青蟹养殖模式粗放,有好口碑却无好品牌。当地政府紧抓广东现代农业产业园建设的东风,自筹资金建设广州市南沙区渔业产业园,开启了南沙青蟹价值蝶变的历程。如今当地养殖户均年收入达近20万元,真正实现农民增收。